Готуємо Фондю в поході

20160514_230456Фондю – класична страва альпійських пастухів, яка являє собою, грубо кажучи, топлений сир із спеціями. Рецептів фондю існує незліченна кількість, які легко нагуглити. Для домашнього фондю “для гурманів” навіть є спеціальний посуд – какелон, який допомагає підтримувати сир в розтопленому стані на столі (фактично, це вишуканий пальник на сухому спирту). Черговий раз побачивши фондю в якомусь тревел медіа-ресурсі, мені неодмінно захотілось приготувати його й самому і вже на третій раз він в мене вийшов так, як я його собі уявляв.

Класично для фондю потрібні такі складники:

  • сири емменталь (Emmental) та грюєр (Gruyère) в рівних пропорціях
  • біле вино
  • перець, сіль, часник + інші спеції за бажанням
  • свіжий хліб із хрусткою скоринкою або напівсухарі

Згадані сири, незважаючи на назви, є досить поширеними і знайти їх не проблема в будь-якому супермаркеті. Біле вино для готування можна вибрати недороге. Все одно більша частина його вивітриться в процесі. Для перців я віддаю перевагу суміші, але можна використати просто чорний перець.

Приготування:

  • сири натерти на крупній терці і перемішати. В суміш додати перців та солі до смаку
  • посуд, в якому ви будете готувати фондю, натерти часником (я просто нарізав дрібно часник і кидав в сир)
  • в посуд налити близько 100 грам вина і довести до кипіння
  • почати вкидати натертий сир, постійно помішуючи суміш
  • після того, як маса стане однорідною, можна мокати нарізаний на кубики хліб в плавлений сир
  • час від часу підігрівати суміш, щоб вона залишалась рідка

Готування фондю неймовірно легке і приємне. Головна проблема – щоб сир не пригорів до кастрюлі, але якщо ви налили достатньо вина, все буде так, як треба. Якщо ви, з іншого боку, налили забагато вина, просто злийте його в процесі. Хліб для мокання повинен бути радше міцний, ніж м’який, бо в сирі він розкисає і залишається всередині. Для наколювання хліба я використовував китайські палички, але, звісно, підійде навіть вилка. Під час споживання фондю треба не забувати його час від часу підігрівати, щоб сир залишався розтопленим.

Фондю – дуже хороша страва для походу з точки зору оптимізації ваги/ефективності. Кусок сир займає мінімум місця, а приготований фондю – дуже ситний і набагато смачніший за багато продуктів, які люди їдять в походах. Вина потрібно зовсім небагато (звісно, можна взяти побільше і залишки допивати, смакуючи хліб з топленим сиром).

Смачного!

Published by Taras Kushnir

Taras Kushnir

“Make visible, what without you, might perhaps never have been seen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *